ZACKO CONSULT  
 

HOE KAN IK MIJN BEDRIJF VERKOPEN?

Je bent aan het nadenken over de verkoop van je onderneming. Vanzelfsprekend wil je jezelf hierop optimaal voorbereiden om zo de beste deal te realiseren en verrassingen tijdens een verkoopproces te voorkomen. Wanneer en waar moet je beginnen? Welke zaken beïnvloeden de waarde van je onderneming? En hoe ziet het gehele proces eruit?

Voor de meeste ondernemers zal het verkopen van zijn / haar bedrijf een éénmalige gebeurtenis zijn. Vaak is het bedrijf door hen zelf of door één van hun ouders opgericht en is de ondernemer doorgaans de belangrijkste factor van het succes van het bedrijf. Hierdoor spelen emoties bijna altijd een belangrijke rol in de beslissing om het bedrijf te verkopen of over te dragen en zijn de motieven en uitdagingen voor een verkopende partij duidelijk anders dan voor een kopende partij. Maar hoe pak je dit aan?


WAT KOMT ER ALLEMAAL BIJ KIJKEN?

Als ondernemer verkoopt je eenmalig je bedrijf. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Je wilt met pensioen of je beslist uit strategisch oogpunt. Hoe dan ook de verkoop van je bedrijf heeft een aanzienlijke impact op zowel je persoonlijke als zakelijke leven. Dit proces vereist voorbereiding, deskundigheid en ervaring. Niet alleen op financieel, juridisch en interpersoonlijk vlak maar ook als initiator, begeleider en bewaker van het verkoopproces. De meeste ondernemers hebben deze kennis zelf niet in huis.


HET PROCES

Alles wat wij doen draait om het realiseren van een succesvolle kooptransactie. Echter: wanneer is het een succes? Vanzelfsprekend als we voor u de best mogelijke deal realiseren. Maar wij vinden het ook belangrijk dat alle partijen met een goed gevoel op de overname kunnen terugkijken. 

In een oriënterend gesprek  bespreken we wat je  met de transactie wilt bereiken. Hierin onderscheiden wij de volgende stappen in het verkoopproces:

 

  • Analysen van de mogelijke wensen en eisen
  • De waarde bepaling
  • Het opstellen van een informatie memorandum (IM)
  • Het benaderen van potentiële partijen
  • het voeren van de onderhandelingen
  • Intentieverklaring
  • Due Dilligence
  • Het afsluiten van de deal

 

WEES VOORBEREID

Een goede voorbereiding van de hiervoor genoemde opties is alles. Vragen als: Zijn de voorwaarden die je stelt wel reëel? Is de financiering haalbaar? Wat gebeurt er daarna? Welke fiscale issues spelen er?                                Voorgenoemde kwesties liggen vaak erg gevoelig en het afbreuk risico is groot. 

Laat je daarbij begeleiden want dit zal direct effect hebben op de transactiewaarde en dealzekerheid. Je wilt er vast niet aan denken wat de gevolgen zijn als het traject niet slaagt. 

Heeft u behoefte om hierover te sparren met een expert? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn